Over Keraliek


Foto door Lizzy Tardy

“Tsja, wat zal ik zeggen… Klei is gewoon fantastisch!”


In september 2019 heb ik dit kleine keramiek atelier in Noord Holland, Beverwijk opgericht. Met Keraliek wil ik een bewustzijn laten groeien in onze huidige consumptiemaatschappij voor de alledaagse voorwerpen in je huis. Hoe bijzonder is het eigenlijk dat die theepot in je keuken staat en wist je dat het maken van een koffiekopje zo’n 2,5 week nodig heeft voordat je het kunt gebruiken? Pottenbakken is echt een mooi ambacht! In deze gedachte geef ik mijn workshops & cursussen en verkoop ik mijn eigen werk.

Mijn doel is om duurzame gebruiksvriendelijke producten te maken waar je als koper lang plezier aan kunt beleven. Lokaal en ambachtelijk om een tegenhanger te bieden aan de geïmporteerde- of massaproductie. Met het oog op een groenere toekomst wil ik op den duur ook zelf mijn klei gaan winnen, hier rechtstreeks uit de polder. En wil ik leren om met basis grondstoffen mijn eigen glazuren te maken.

Mijn verpakkingsmateriaal voor verzendingen bestaat momenteel uit gerecycled materiaal. Ik koop niets in, behalve tape en cadeaupapier. Alles wat ik via mijn leveranciers binnen krijg, kan ik hergebruiken. Daarnaast zijn er mensen in mijn omgeving die dozen, verpakkingspinda’s e.d. voor mij willen opsparen.


Op wat draailessen na in een atelier in Utrecht heb ik geen keramische opleiding gevolgd. Hierdoor sta ik volledig open voor het materiaal en experiment.


MIJN ACHTERGROND

Jaren was ik op zoek naar een manier om mijn creativiteit te kunnen uiten. Na mijn studie Audiovisuele Media aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht ben ik de wereld van de klei ingedoken. Voor het eerst voel ik een volledige harmonie tussen mijn hoofd en lichaam; ik wil nooit meer iets anders. De mogelijkheden van het materiaal, de grenzeloze variabelen in het maakproces en een zekere mate van onvoorspelbaarheid wanneer je de producten voor het eerst uit de oven haalt, maken dat ik op slag verliefd werd. Deze liefde en mijn enthousiasme voor het ambacht deel ik graag met de rest van de wereld.

Ik zoek altijd naar manieren om mezelf te blijven ontwikkelen; keramiek biedt daarin oneindig veel mogelijkheden. Op mijn laatste reis heb ik in Bhaktapur (Nepal) nieuwe vormen geleerd die ik terugbreng naar mijn atelier om er mijn eigen draai aan te kunnen geven.